segueix-nos a facebookblogger.. . . . . . . ..........

_______________________

Català Castellano English Türkçe

atelier del marmoleador

ilustracion de como era un atelier de marmoleador segun Diderotgravats pertanyents a l'enciclopèdia Diderot de com era l'atelier i quines eren les eines del marmolejador al 1765.

ebru, papel marmoleado, marbling paper

 

 

papers pintats

Papers pintats.

L'Ebru és una de les més antigues tècniques decoratives orientals. No se sap ni quan ni on es va donar per primera vegada. Ebru és una paraula d'origen persa, que significa núvol o nuvolat, ja per la seva semblança a un cel amb núvols. L'ebru és un art lligat a la historia, a l'amor, a les arts del llibre i íntimament relacionat amb l'Islam. La necessitat d'escriure l'Alcorà i preservar la paraula revelada, va fer que els més exquisists artesans duessin les arts del llibre, en totes les seves vessants, al més alt nivell. L'art Ebru pot ser descrit com la pintura sobre l'aigua, on els dissenys es fan sobre la matèria líquida i son transferits al paper. De cada  procés  en surt un sol exemplar, i mai és possible tornar a aconseguir el mateix disseny. L'Ebru clàssic es realitza en una cubeta rectangular plena d'aigua barrejada amb una solució mucillagenous. Tradicionalment es feia servir goma de tragacanto. Ara però, substituïda per pols d'algues (deniz kadayIfI). Els colors fets de pigments naturals, es barregen amb ox-biliar, i es ruxen sobre la superfície de l'aigua amb pinzells fets de talls de roser i pèl de cavall.

taller de papers pintats

A partir  d'alguns papers pintats datats, que es troben al Museu d'Art Topkapi d'Istambul, es pot afirmar que els turcs coneixien i dominaven aquest art al segle XV. No va ser però,  fins al segle XVII, que aquest art traspassà fronteres, expandit-se per Europa i arribant a la resta del món. Durant el període otomà es va aconseguir un exquisit refinament i sensibilitat en l'art Ebru. Ja sigui per la recerca de la bellesa interior o per la vessant mística d'aquest art, gran reflexe del pensament islàmic sufí de l'època.

Si vols tenir una experiència amb l'art ebru o paper pintat, informa't, aquí.

 

http://unmardecuadernos.blogspot.com.es

ehf ......fem demostracions i tallers d'ofici antic. . Per a més info consulta el nostre catàleg d'activitats.

marbling paper workshop També pots consultar el nostre catàleg de papers pintats. ehf

 

ebru, paper marmolejat oriental.

ebru, papel marmoleado, marbling paper

ebru, papel marmoleado, marbling paperpapel marmoleado

papel marmoleado

ebru, papel marmoleado, marbling papermebru, papel marmoleado, marbling paper